Elokuva: Les Misérables (1998)

“Les Misérables” vuodelta 1998 on draamaelokuva, joka perustuu Victor Hugon samannimiseen klassikkoromaaniin. Tämän version on ohjannut Bille August, ja pääosissa nähdään Liam Neeson, Geoffrey Rush, Uma Thurman ja Claire Danes. Elokuva seuraa Jean Valjeanin (Liam Neeson) elämää, kun hän yrittää sovittaa menneisyytensä virheet ja aloittaa uuden elämän entisenä vankina, samalla kun hän pyrkii suojelemaan orvoksi jäänyttä Cosettea (Claire Danes) ja pakenemaan sitkeästi hänen perässään kulkevaa poliisitarkastaja Javertia (Geoffrey Rush).

Jean Valjeanin hahmo on menneisyydestään huolimatta vanhurskas mies, jota vainotaan epäoikeudenmukaisesti samantapaisella innolla, jolla Saul vainosi Daavidia. Kristinusko on elokuvassa vahvasti läsnä sekä dialogissa että symboliikassa ja se kuvataan positiivisella tavalla.

Elokuvan käsikirjoitus on melko polveileva ja sitä kautta myös monessa kohdin vaikeasti ennustettava, mistä voi antaa plussaa. Elokuvassa on jonkin verran väkivaltaa enkä ollut henkilökohtaisesti sen lopusta kovin innoissani, mutta siinä on myös paljon vahvoja hetkiä.

Elokuva: Surprised by Oxford (2023)

Surprised by Oxford on tositapahtumiin pohjautuva elokuva nuoren Carolyn Weberin kokemuksista oppilaana Oxfordissa. Se on samalla sekä rakkaustarina, että tarina uskon heräämisestä.

Elokuva on varsin hienovarainen ja elegantti, mutta toisinaan hauskakin. Kameratyö on ensiluokkaista, missä toki Oxfordin jylhät maisemat ja upeat rakennukset auttavat mainiosti, eikä näyttelijätyössäkään ole ainakaan päähenkilöiden osalta moitittavaa.

Surprised by Oxford on virkistävän erilainen kristillistä arvomaailmaa esiin tuova elokuva.

Elokuva: A Box of Faith (2015)

A Box of Faith -elokuva osoittaa, miten hyvä ohjaaja voi saada samoista näyttelijöistä ihan erilaisen suorituksen irti keskinkertaiseen verrattuna. Edelliseen tässä arvosteltuun A Time for Heaven elokuvaan nähden A Box of Faith -elokuvalla on useita samoja näyttelijöitä ja myös kuvaaja on sama molemmissa elokuvissa. Mutta elokuvan taso on ihan toista, näyttelijäsuorituksista kameratyöhön.

A Box of Faith -elokuva kertoo tytöstä, joka joutuu kadulle asumaan hänen ainoan elossa olevan vanhempansa jouduttua syyttä vankilaan. Usko Jumalaan kantaa tyttöä läpi kokemuksen.

A Box of Faith -elokuvassa on se jokin, mikä kaikissa hyvissä elokuvissa mielestäni yleensä on: tunne elämän arvoituksellisuudesta ja siitä, ettei katsoja oikein pysty arvaamaan kovinkaan hyvin, mitä seuraavaksi tulee tapahtumaan.

Elokuva on katsottavissa ilmaiseksi YouTubesta:

https://www.youtube.com/watch?v=Y8rj4BTNU0Y

Elokuva: A Time for Heaven (2017)

A Time from Heaven kertoo saattotyötä tekevästä kristitystä hoitajasta, joka haluaa auttaa erästä kuolevaa miestä löytämään lapsensa, joihin hän on menettänyt kontaktin.

Elokuva on lämminhenkinen ja pieni tarina, joka jättää monella osa-alueella toivomisen varaa. Kameratyö, leikkaus ja näyttelijätyö on keskinkertaista ja välillä elokuva junnaa pahasti paikoillaan.

Arvomaailman suhteen tuntuu hieman oudolta, että kristitty päähenkilö valehtelee ja rikkoo erinäisiä sääntöjä ja nämä esitetään toimivina ratkaisuna elokuvassa. Outoa on myös se, että päähenkilön mielestä taivaaseen pääsyyn tuntuu riittävän se, että korjaa asiat loukkaamiensa ihmisten suhteen. Sitäkin tärkeämpää olisi tuntea Jeesus.

Elokuva on katsottavissa ilmaiseksi YouTubessa:

Elokuva: Tree of Life (2011)

Tree of Life elokuva alkaa upeasti lainauksella Jobin kirjan 38. luvusta:

“Missä olit silloin, kun minä maan perustin? Ilmoita se, jos ymmärryksesi riittää.
Kuka on määrännyt sen mitat – tottapa sen tiedät – tahi kuka on vetänyt mittanuoran sen ylitse?
Mihin upotettiin sen perustukset, tahi kuka laski sen kulmakiven,
kun aamutähdet kaikki iloitsivat ja kaikki Jumalan pojat riemuitsivat?”

Seuraavaksi se kertoo, miten jokaisen voi valita kahden tien väliltä: luonnon tien, ja laupeuden tien.

Sitä kautta on jo alusta asti selvää, että kyseessä on hyvin hengellinen elokuva. Se on kuin puhetta Jumalalle.

Kaikkia katsojia elokuvan impressionistinen kerronta ei välttämättä miellytä. Runsaaseen laakulmaisten linssien käyttöön nojaava kameratyö ja visuaalinen puoli on vaikuttavaa.

Elokuva ei sisällä mitään kovin sopimatonta. Alussa yksi henkilö kyseenalaistaa Jumalaa, hieman kuten Jobin vaimo, mutta se ei jää elokuvaan kantavaksi teemaksi.

Elokuva: Jesus Revolution (2023)

Edes Hollywood ei ole täysin menetetty tapaus. Jesus Revolution -elokuva on yksi hienoimmista asioista, mitä Hollywoodissa on koskaan tuotettu. Se kertoo 60- ja 70-luvun taitoskohdassa tapahtuneesta suuresta nuorisoherätyksestä Yhdysvalloissa, jossa suuri määrä hippejä alkoi yhtäkkiä tulla uskoon.

Elokuva on hyvin positiivinen kuvaus kristinuskosta ja sen vaikutuksista ihmisten elämään. Silti se onnistuu tekemään sen hienovireisellä tavalla, sortumatta saarnaamiseen tai liialliseen imelyyteen. Elokuva onnistuu monessa kohtaa sekä naurattamaan, että herkistyttämään. Se on ihmisläheinen ja maanläheinen ja lämmin elokuva, jota voi vahvasti suositella kaikille uskoville.

Elokuva: Miracle in Cell No. 7 (2019)

Miracle in Cell No. 7 kertoo älyllisesti kehitysvammaisesta pienen tytön isästä, jota syytetään väärin perustein sotilasjohtajan lapsen murhaamisesta. Isä joutuu turkkilaiseen vankilaan, jossa sekä toiset vangit, että vartijat pahoinpitelevät häntä kuultuaan hänen väitetystä rikoksestaan. Vähitellen jotain alkaa kuitenkin tapahtumaan sekä vankien että vartioiden sydämissä.

Miracle in Cell No. 7 on todellinen turkkilaisen elokuvan mestariteos. Samalla se myös jollain tapaa näyttää nykyisen Hollywoodin onttouden ja tyhjyyden olemalla voimakas ja liikuttava elokuva alusta loppuun. Tällaisia elokuvia ei Hollywood pysty enää tekemään.

Miksi ei pysty? Koska Jumala ei kelpaa heidän elokuviinsa. Tässä elokuvassa Jumala on kuitenkin läsnä. Ja vaikka Jumalan nimi on elokuvassa toki Allah, on se äärimmäisen kristitty elokuva tajuamatta sitä ehkä edes itse. Nimittäin viattoman lammaspaimenen kärsimys parantaa meidän pahojen ihmisten sydämet ja onpa Jeesukseen nähtävissä muitakin valtavia yhtymäkohtia, joita en kuitenkaan voi listata paljastamatta liikaa. Ja Jeesus kelpaa elokuvassa myös lainattavaksi, se lainaa Hänen sanansa “Joka on synnitön, heittäköön ensimmäisen kiven”.

Elokuva onnistuu virittämään panokset äärimmilleen ja se on kokonaisuudessaan erittäin voimakas kokemus, joka synnyttää katharsiksen. Ajoittaisen väkivaltaisuutensa takia sitä ei voi suositella herkimmille katsojille, mutta arvopohjaltaan se on kaikin puolin hyvä. Elokuva on tällä hetkellä katsottavissa suomenkielisessä Netflixissä.

Tv-sarja: Victoria (2016–2019)

Victoria-tv-sarja alkaa siitä päivästä kun kuningatar Victoria aloitti Englannin hallitsijana vuonna 1837 ollessaan vasta 18-vuotias.

Se on visuaalisesti upea kuvaus sen ajan Englannista ja kuninkaallisen hovin loistosta, mutta samalla hyvin inhimillinen tarina nuoren naisen kasvusta maailman vaikutusvaltaisimman valtion monarkin asemaan.

On hyvin virkistävää katsoa TV-sarjaa, jonka arvopohja on vahvasti ja häpeilemättä kristillinen. Sarja sisältää toki kuvauksia synnin tekemisestä eri tavoin, mutta synti tuomitaan siinä kuten kuuluu.

Sarjan alkutunnus ansaitsee poikkeuksellisen maininnan, kun kauniin laulun ainoat sanat ovat Aleluias (Hallelujah, tarkoittaen ylistäkää Herraa) ja Glorianas (mikä juontanee latinankielisestä sanasta Gloria, tarkoittaen kunniaa, mutta lienee myös viittaus Kunigatar Elizabeth I:lle runoilija Edmund Spenserin toimesta annettuun lempinimeen “Gloriana”).

Jotenkin tätä sarjaa katsellessa se, miten Jumala on esivallan takana, pysyy jatkuvasti läsnä ajatuksissa.

Ensimmäisen kauden perusteella täytyy antaa täydet pisteet. Toivottavasti sarja jatkaa samaan tapaan loputkin kaudet.

Elokuva: I Can Only Imagine (2018)

I Can Only Imagine on tositapahtumiin perustuva elokuva Bart Millardista, jota musiikki tuki keskellä hyvin vaikeaa lapsuutta. Myöhemmin hän sävelsi kristityn kappaleen I Can Only Imagine, joka nousi suureksi hitiksi Yhdysvalloissa ja siivitti MercyMe bändin tunnetuksi.

Elokuva on koskettava ja hienosti kuvattu tarina siitä, miten Jeesus voi muuttaa ihmistä.

Elokuva: Forgotten Love (2023)

Hyvääkään elokuvaa arvostellessaan ei halua sortua ylisanoihin, koska silloin on vaarana että aiheuttaa katsojille pettymyksen. Tällä kertaa en voi kuitenkaan muuta sanoa, kuin että nyt on kyseessä moderni mestariteos.

Forgotten Love on upea, kaunis ja surullinen elokuva. Se sijoittuu 1900-luvun alkupuolen Puolaan ja kertoo huippuluokan kirugista, joka joutuu yhtäkkiä kohtaamaan useampiakin petoksia ja menettää väkivallan seurauksena muistinsa. Se kertoo vääryydestä ja oikeudesta, hyvyydestä ja pahuudesta, ennakkoluuloista ja odottamattomista lopputuloksista. Ja ennen kaikkea rakkaudesta.

Käsikirjoitus on täynnä yllätyksiä ja käänteitä, ja katsojan on hyvin vaikea useammassakin kohtaa arvata mitä seuraavaksi tapahtuu.

Elokuva sisältää muutaman väkivaltaisen kohtauksen ja kaksi kohtausta joissa on esiaviollista seksiä, mutta ne on kuvattu näyttämättä liikoja. Perheen pienimmille se ei toki sovi. Muille suosittelen melko lailla varauksetta. Elokuva on ainakin tällä hetkellä katsottavissa suomenkielisenä Netflixissä.

Elokuva: Silence (2016)

Martin Scorsesen ohjaama Silence sijoittuu vuoden 1633 Japaniin ja se kertoo kahden jesuiitta-lähetyssaarnaajan missiosta maahan etsimään kadonnutta mentoriaan. Siihen aikaan maassa on menossa äärimmäisen rankat kristittyjen vainot ja parivaljakko joutuu kamppailemaan uskonsa kanssa kohdattuaan paljon julmia asioita ja kärsimystä matkallaan.

Visuaalisesti elokuva on upea, kuten Scorseselta voi odottaakin. Katolilaisuus paistaa toki läpi monessa asiassa ja protestanttia häiritsee vainottujen, köyhien japanilaisten kristittyjen riippuvuus papeista sakramentteja varten. Syntien tunnustaminen ja anteeksi saaminen ikään kuin vaatii “padren” välimieheksi, vaikka Jeesus Kristus on ainoa välimies jota tarvitsemme. Messut luetaan latinaksi, vaikka sitä tuskin ymmärtävät muut kuin papit

Elokuva sisältää raakaa väkivaltaa, joten se ei sovellu herkille katsojille. Arvomaailmaltaan se on mielestäni enimmäkseen Raamatun mukainen.

Elokuva: Näkymätön Elina (2002)

Näkymätön Elina on uskovan ohjaajan Klaus Härön mestariteos. Vaikka se ei varsinaisesti ole kristillinen elokuva eikä siinä puhuta Jumalasta, koko elokuvan henki ja arvomaailma on kristinuskon mukainen. Se kertoo Elinasta, pienestä köyhän perheen tytöstä, jonka isä on kuollut äskettäin. Elina karkaa usein suolle puhumaan isälleen, jonka ajattelee siellä kuulevan häntä. Ikään kuin isän kuolemassa ei olisi tarpeeksi, Elina joutuu koulussa tiukan opettajattaren silmätikuksi.

Elokuvan on kuvannut kauniilla tavalla Jarkko T. Laine ja Härö on ohjannut näyttelijöitä, mukaanlukien lapsinäyttelijät, mestarillisesti. Elokuvan käsikirjoituksessa on paljon upeaa sisäänrakennettua kontrastia, mm. tiukan yliopettajan ja uuden, juuri aloittaneen miesopettajan hahmoissa. Se on täynnä myös armoa, anteeksiantoa ja rakkautta. Siskokset intoutuvat kinastelemaan, vaikka heidän pitäisi nostaa perunoita maasta ja äiti saapuu tiukkana kesken kaiken paikalle. Mutta sitten äidin tiukka ilme ei vain kestä hänen huulilleen väkisin kohoavan hymyn keskellä. Äitiä esittävän Marjaana Maijalan roolisuoritus on täydellinen.

Jotkut elokuvat jäävät pysyvästi mieleen ja kestävät aikaa. Tämä on minun kohdallani ollut sellainen elokuva.

Näkymätön Elina on tällä hetkellä katsottavissa ilmaiseksi Ylen Areenasta:

https://areena.yle.fi/1-24120

Elokuva: Sakkeus, tule nopeasti (2017)

Sakkeus, tule nopeasti -elokuva kertoo pienellä paikkakunnalla asuvan, huonoille teille ajautuneen suomalaisen nuoren miehen tarinan. Se perustuu Jaakko Sahimaan romaanituotantoon.

Elokuvasta on helppoa pitää, kunhan tietää mitä odottaa. Ei kannata odottaa syvälle menevää metodinäyttelemistä, loppuun asti hiottua käsikirjoitusta tai hollywood-tason tuotantoarvoja. Kameratyö on ihan laadukasta ja äänestäkin saa hyvin selvää. Päähuomiossa on kuitenkin lämminhenkinen ja sopivan pieni tarina, joka näyttää hyvin suomalaisella tavalla, miten hukassa oleva nuori mies voi löytää Kristuksen elämäänsä.

Perheen pienimmille elokuva ei sovi muutaman hieman pelottavan kohtauksen vuoksi, mutta muutoin sitä voi suositella jopa inspiroivana esimerkkinä uskoontulotarinan kertomisesta jokaiselle pienellä paikkakunnalla asuneelle tunnistettavalla tavalla.

Elokuva on katsottavissa ilmaiseksi TV7-arkistosta: Katso täältä

Elokuva: Breaktrough (2019)

Tositapahtumiin perustuvassa Breaktrough-elokuvassa nuori John-poika putoaa jäihin ja käy kamppailua kuoleman rajamailla.

Elokuva on erittäin laadukkaasti toteutettu. Kameratyö ja valaisu on erinomaista. Alku ei ehkä ole ihan paras mahdollinen dialogin ja näyttelijätyön suhteen, mutta ne alkavat mielestäni toimia paremmin ja paremmin elokuvan edetessä, joten alun yli kannattaa sinnitellä.

Elokuvasta kuoriutuu lopulta koskettava tarina, jonka eri henkilöt ovat vikoineen päivineen erittäin rakastettavia. Se ei sisällä mitään sellaista, minkä vuoksi sitä ei voisi suositella kaikille kristityille.

Kristitty kanava: Precious Testimonies

Jos kristityillä on jotain tosi tv:ksi lukeutuvaa sisältöä, niin lähimmäksi päästään kenties uskovien todistusvideoilla. Precious Testiomonies -kanava sisältää melkein 500 Norm Rasmussenin kuvaamaa ja koostamaa ohjelmaa, joissa on yleensä useamman ihmisen ihmeellinen todistus Jeesuksen töistä heidän elämissään. Lisäksi kanavalla on myös satoja muiden ihmisten kuvaamia todistuksia. Jokainen todistus on arvokas ja rakentaa yhteistä uskoamme.

Voit tutustua Precious Testimonies kanavaan monella eri alustalla, tässä linkit:

YouTube: https://www.youtube.com/@JesusGlorifyingTestimoniesWOW

Rumble: https://rumble.com/c/PreciousTestimonies

BitChute: https://www.bitchute.com/channel/fB5S911E0Rzf/

Odysee: https://odysee.com/@PreciousTestimonies:3

Elokuva: Testament -The Parables Retold (2022)

Testament -The Parables Retold tuo sekä Apostolien teot että monet Jeesuksen kertomat vertaukset nykyaikaan moderneiksi tarinoiksi. Vaikka idea modernisoinnista on mielenkiintoinen, niin omasta mielestäni Apostolien tekojen esitystapa tuntuu hieman väkinäiseltä. Vertaukset sen sijaan ovat varsin hyvin toimivia nykyaikaankin tuotuna ja niiden vuoksi suosittelen elokuvaan tutustumista.

Elokuva on paikoitellen väkivaltainen, joten se ei sovi pienimmille katsojille.

Se on katsottavissa ilmaiseksi täällä:

https://theparablesretold.com/testament/

Elokuva: Forgiven (2022)

Forgiven -elokuva kertoo aikuisesta naisesta, joka joutuu käsittelemään lapsuuttaan alkoholismin ja hyväksikäytön keskellä.

Elokuvan tekninen toteutus ei ole erityisen laadukas. Valaisu ja äänityö ontuu paikoitellen. Kameratyökin on välillä kömpelöä ja tarinankerronnassa on rakenteellisia heikkouksia. Näyttelijätyö tuntuu paranevan elokuvan edetessä, alkupuolella on muutama todella heikko kohtaus sen kannalta.

Kaikista virheistään huolimatta elokuva onnistuu koskettamaan katsojaa, mikä lienee yksi elokuvien tärkeimmistä tehtävistä. Elokuvan maailmankatsomus on kristillinen, mutta rankkojen teemojensa vuoksi sitä ei voi suositella herkille katsojille.

Elokuva on katsottavissa ilmaiseksi YouTubessa:

Elokuva: Faith Like No Other (2022)

Joskus tiedän pitäväni elokuvasta jo muutaman ensimmäisen minuutin perusteella. Faith Like No Other kuuluu niihin elokuviin. Elokuviin, joissa jokainen hetki tuntuu pieneltä arvoitukselta ja jossa henkilöiden käytöstä on vaikea arvata ennalta.

Elokuva kertoo nuoresta miehestä, jolla on väkivaltainen menneisyys huumeiden ja jengien parissa. Uskoon tultuaan hän haluaa aloittaa uuden elämän, mutta menneisyys tuntuu vainoavan häntä.

Näyttelijätyö on erinomaista kautta linjan. Vaikka elokuva on hengellinen, voisi sitä kuvailla jopa trilleriksi. Teemat ovat siis paikoitellen rajuja eikä se sovi perheen pienimmille.

Elokuva on katsottavissa ilmaiseksi tuotantoyhtiön YouTube-kanavalla:

https://www.youtube.com/watch?v=iFZ5fDUhmYA

Elokuva: Time To Shine (2020)

Time To Shine on erikoinen elokuva, jossa yhdistyy hengellinen viesti, kiperät tilanteet ja aikamatkailu. Se on samaan aikaan kiehtova ja surrealistinen mutta valitettavasti myös varsin kömpelö seikkailuelokuva, jossa kristityssä perheessä turvattua elämää elänyt nuori aloittaa opiskelunsa collegessa.

Elokuvan sanoma on hyvä, mutta toteutus ei oikein uppoa. Leikkaus on laiskaa, näyttely keskinkertaista ja tunneside henkilöihin jää olemattomaksi. Nuorempana olisin luultavasti pitänyt elokuvasta enemmän, eli ehkä sitä voisi suositella nuorille. Tosin sen verran elokuvassa on väkivaltaisia kohtauksia, että ihan pienimmille se ei sovi.

Time To Shine on katsottavissa ilmaiseksi YouTubessa:

Elokuva: The Letter (2009)

The Letter on koottu 7th Street Theater sarjan neljästä jaksosta elokuvaksi. Siinä teatterin näyttelijätär alkaa saamaan salaperäisiä kirjeitä ihailijaltaan. Ote on kristityksi elokuvaksi piristävän rento ja humoristinen, mutta sanoma on silti kohdillaan. Näyttelijät ovat kautta linjan hyviä.

Elokuvan voi katsoa ilmaiseksi Youtubessa: https://www.youtube.com/watch?v=mgfa-_oxNUY

Elokuva: A Fresh Start -A New Beginning With God (2021)

A Fresh Start elokuva on Etelä-Amerikkalaisten adventistien melko pienellä budjetilla tuottama elokuva, joka kertoo vaikeuksiin ajautuvasta avioliitosta. Se kunnioittaa kaikessa Jumalaa ja sopii hyvin uskovalle ihmiselle. Elokuvalla on omat heikkoutensa, kuten toisinaan hieman tarpeettoman pitkiltä tuntuvat dialogit, jotka välillä toistavat itseään. Lisäksi englanti on puhuttu voimakkaalla aksentilla, josta on paikoitellen vaikea saada selvää. Perusviesti on kuitenkin hyvä ja elokuva onnistuu vioistaan huolimatta koskettamaan. Elokuva on julkaistu ilmaiseksi YouTubessa (linkki alla).

Play the Flute (2019)

Christiano-veljesten melko tuoreessa Play the Flute elokuvassa kirkon uusi nuorisoryhmän vetäjä yrittää saada otetta nuoremmasta sukupolvesta. Näyttelijätyö erittäin laadukasta läpi elokuvan ja käsikirjoitus toimii hyvin. Ei sisällä uskovalle sopimattomia asioita.

Elokuva: Newton’s Grace (2017)

Newton’s Grace elokuva on tehty pienellä budjetilla, mutta se kertoo varsin kuuluisan uskonmiehen tarinan. John Newton löysi monien uskomattomien elämänvaiheiden ja varsin syntisen elämän jälkeen uskon Jeesukseen ja hänestä tuli anglikaanisen kirkon pastori. Oltuaan itsekin aiemmin orjan roolissa, kuten myöskin orjalaivan kapteenina, hänestä tuli yksi abolitionistisen liikkeen tärkeistä hahmoista. Hän kirjoitti myös yhden kaikkien aikojen tunnetuimmista hymneistä nimeltä Amazing Grace.

Itse elokuvasta on helppo löytää vikoja, kuten tökeröt tietokoneanimaatiot merellä selaavasta laivasta ja usein yliampuva näyttelijäntyö, mutta itse tarina on sen verran mielenkiintoinen ja vahva, että sillä saa paljon anteeksi.

Elokuvan voi katsoa ilmaiseksi täältä:

https://watch.redeemtv.com/newton-s-grace-the-true-story-of-amazing-grace

Elokuva: Selfie Dad (2020)

Selfie Dad on hienolla tavalla huumoria ja vakavia teemoja sekoittava kristitty elokuva. Se kertoo isästä, joka tasapainottelee perhe-elämänsä ja työnsä välillä ja alkaa toteuttamaan nuoruuden intohimoaan komedian parissa.

Elokuvan vahvuuksia on sen erinomainen näyttelijäntyö ja kepeä ote. Siellä täällä viljelty huumori toimii hyvin.

Suosittelen sellaiseen hetkeen, jossa on tilausta hieman kevyemmälle, mutta silti teemoiltaan kristitylle elokuvalle.

Elokuva löytyy ilmaiseksi YouTubesta täällä: https://www.youtube.com/watch?v=OPdeER_LcKI

Elokuva: The Stoning of Sorya M (2008)

Jeesuksen eteen tuotiin aviorikoksesta kiinni jäänyt nainen, joka oltiin aikeissa kivittää kuoliaaksi. Herramme hoiti vaikean tilanteen sanomalla “Joka teistä on synnitön, se heittäköön häntä ensimmäisenä kivellä”. Kukaan ei rohjennut heittää kiveä ja naisen henki säästyi.

The Stoning of Sorya M -elokuva kertoo maailmasta, jossa ei ole Jeesusta estämässä sitä kivitystä. Se perustuu tositapahtumiin vallankumouksen jälkeisessä pienessä iranilaiskylässä, jossa käyttöön on otettu sharia-laki.

Se ei ole varsinaisesti kristitty elokuva, mutta tietyllä tapaa Sorya on kuin eräänlainen kristus, joka syyttömänä teloitetaan mitä hirveimmällä tavalla, omiensa pettämänä. Sen kautta elokuva puhuttelee kristittyjäkin yleisöjä vahvasti. Elokuvassa on voimakasta väkivaltaa, joten herkimmille katsojille se ei sovi.

Elokuva: Me & You, Us, Forever (2008)

Me & You, Us, Forever kertoo vastikään eronneesta uskovasta miehestä, joka alkaa muistelemaan ensirakkauttaan. Lopulta tämä muisto valtaa alaa niin paljon, että vastoin ystävänsä neuvoa, hän päättää matkustaa New Yorkiin tapaamaan naista, siitä huolimatta että tämä on naimisissa.

Me & You, Us, Forever on oiva esimerkki kristityn etiikasta kumpuavasta jännityselokuvasta. Uskova katsoja on kauhuissaan, vaikka maailman silmissä kokon elokuva lienee äärimmäisen pitkäveteinen ja draamaton.

Elokuva ei sisällä kiroilua, paljasta pintaa tai väkivaltaa ja usko Jeesukseen kristukseen on siinä keskeisessä asemassa. Se on katsottavissa ilmaiseksi Redeem TV:ssä:

https://watch.redeemtv.com/me-you-us-forever/videos/me-you-us-forever-1

Elokuva: Carry Me Home – A Remember America Film (2016)

Tositapahtumiin perustuva Carry Me Home -lyhytelokuva sijoittuu 1800-luvun Amerikkaan ja kertoo orjien pakomatkasta. Elokuva on laadukkaasti toteutettu ja hyytävä muistutus siitä, miten orjia kohdeltiin tuohon aikaan. Aika ajoin esitetty vaatimus “vapaan ihmisen” papereiden näyttämisestä on näinä aikoina hyvä pitää mielessä. Onneksi teknologia ei ollut yhtä kehittynyttä silloin.

Carry Me Home on katsottavissa ilmaiseksi RedeemTV:ssä:

https://watch.redeemtv.com/carry-me-home-a-remember-america-film/videos/carry-me-home-a-remember-america-film

Elokuva: Island of Grace (2009)

Island of Grace -elokuva kertoo perinteisen kolmiodraaman, joka tapahtuu varsin erikoisessa tilanteessa elokuvan alkupuolella tapahtuvan lento-onnettomuuden seurauksena. Romantiikan lisäksi elokuvassa käsitellään uskoa, häpeää ja seurakuntaa toistuvana teemana.

Tuotantoarvot ovat suhteellisen kunnossa ja näyttelijätyökin menettelee. Dialogin suhteen elokuva yrittää välillä vähän liikaa ja menee paikoitellen teennäisen tuntuiseksi.

Loppu on arvattavissa jo turhankin kaukaa. Elokuvaa katsoessa syntyy myös hienovarainen tunne siitä, että se on kirjoitettu aavistuksen verran naisen näkökulmasta ja sopii ehkä kaikkein parhaiten naisille. Ihan kelvollinen elokuva se on kaikille uskoville silti. Siinä ei ole kiroilua, väkivaltaa eikä ylitseampuvaa seksuaalisuutta.

Island of Grace on nähtävissä ilmaiseksi RedeemTVssä: https://watch.redeemtv.com/videos/islandofgrace

Elokuva: The Cross and the Switchblade (1970)

The Cross and the Switchblade (suomeksi Risti ja linkkuveitsi) -elokuva kertoo kristittyjen varsin hyvin tunteman David Wilkersonin tarinan, jossa hän lähtee kauas kotoaan työskennelläkseen New Yorkin väkivaltaisten jenginuorten parissa.

Katsoin 1970-luvulla valmistuneen elokuvan ensimmäistä kertaa sillä odotuksella, ettei ajan hammas luultavasti ole kohdellut sitä hyvin. Näyttely onkin paikoin hieman yliampuvaa ja teatraalista monien kyseisen aikakauden elokuvien tapaan, mutta tarina on sen verran vahva että elokuva toimii siitä huolimattta kohtalaisen hyvin.

Väkivaltaa elokuvasta löytyy runsaasti, joten se ei sovi herkemmille katsojille.

Elokuvan voi katsoa ilmaiseksi RedeemTV.comissa:

https://watch.redeemtv.com/the-cross-and-the-switchblade-50th-anniversary-edition/videos/the-cross-and-the-switchblade-50th-anniversary-edition

Elokuva: The Dig (2021)

Tositapahtumiin perustuva elokuva nivotuu leskirouvan mailla tapahtuvan arkeologisen kaivauksen ylle samalla kun toisen maailmansodan alkutapahtumat sitovat sitä historialliseen kontekstiin. Se on hienovarainen ja monella tapaa kunniakas elokuva, joka muistuttaa meitä toisenlaisesta ajasta. Vaikka sen teema ei ole uskonnollinen, onnistuu elokuva nostamaan esiin paljon hyvää. Suurimman osan ajasta se toimii myös kristityn näkökulmasta, ainoastaan yksi avioliiton pyhyyden rikkova teema elokuvassa häiritsee. Ehdottomasti suosittelemisen arvoinen elokuva siitä huolimatta.

Elokuva: Miracles from Heaven (2016)

Miracles from Heaven on tositapahtumiin pohjautuva elokuva amerikkalaisperheestä, jonka lapsi sairastuu vakavasti. Sairastumisesta seuraavat vaikeudet tuottavat perheen äidille uskonkriisin. Elokuvan pohjana toimii Christy Beamin kirjoittama kirja, josta Randy Brown on luonut käsikirjoituksen.

Näyttelijätyö on ensiluokkaista, jopa lapsinäyttelijät ovat erinomaisia. Elokuvassa nähdään kristitylle elokuvalle poikkeuksellisen nimekkäitä näyttelijöitä kuten pääosaa esittävä Jennifer Garner ja sivuroolin tekevä Queen Latifah. Hahmot on myös käsikirjoitettu mallikkaasti ja kukaan henkilöistä ei tunnu täysin hyvältä tai täysin pahalta, vaan kaikki ovat inhimillisiä, kuten mielestäni hyvissä elokuvissa kuuluu olla. Kameratyö ansaitsee myös kehuja. Lääketieteelliset tutkimukset on kuvattu uskottavasti ja muutenkin elokuvan 13 000 000 dollarin budjetti näkyy kautta elokuvan.

Elokuva taisi tehdä vaikutuksen myös tekijäkaartiinsa. CBN-sivuston uutisen mukaan Christy Beamin usko vaikutti Jennifer Garneriin niin vahvasti että hän palasi takaisin kristinuskon piiriin ja heidän koko perheensä alkoi käymään kirkossa.

Elokuva: Kätköpaikka (1975)

Jos lukee ensin kirjan jostain ja katsoo sitten elokuvan, joutuu yleensä pettymään. Corrie ten Boomin Kätköpaikka-kirja menee itselläni top 10-listalle mitä kristittyjen todistuksiin tulee. Elokuva ei yllä ihan samalle tasolle kirjan kanssa, mutta se ei tarkoita että se olisi huono elokuva. Moni kohtaus on koskettava ja sanoma on mitä erinomaisin.

Näyttelijätyön lievä teatraalisuus häiritsee välillä ja monia kirjan kohokohtia on myös jätetty pois. Suosittelen elokuvaa niille jotka eivät aio lukea kirjaa. Jos kirjan on lukenut, niin elokuvasta ei mielestäni saa yhtä paljon irti.

Elokuva: Hell and Mr. Fudge (2012)

Hell and Mr. Fudge on tositapahtumiin perustuva elokuva, joka kertoo Edward Fudgen elämästä ja kamppailusta ikuinen helvetti-kysymyksen kanssa. Edward Fudge tunnettaan hänen työstään annihiolationismin tai toiselta nimeltään ehdollisen kuolemattomuuden (eng conditional immortality) doktriinien parissa.

Elokuva on laadukkaasti tehty ja pitää melko hyvin mielenkiinnon yllä vaikka aihe onkin hieman haastava. Ei ole kovin helppoa tehdä toimivaa elokuvaa syvältä teologian maailmasta. Elokuva onnistuu siinä melko hyvin jättämällä teologiset argumentit vähemmälle ja keskittymällä henkilökuvauksiin.

Mielestäni elokuva sopii hyvin uskoville katsojille, vaikka se voi toki haastaa monen uskovan ennakkokäsitykset ikuisesta helvetistä.

Elokuva: Niinkuin taivaassa (2004)

Niinkuin taivaassa -elokuva kertoo loppuun palaneesta kuuluisasta kapelimestarista joka palaa vanhaan kotikyläänsä ja ryhtyy johtamaan paikallista pientä kirkkokuoroa.

Niinkuin taivaassa on taidokkaasti rakennettu elokuva. Sen todellisen viestin esiintulo kestää riittävän kauan, että uskovakin katsoja on saatu kiinnostumaan. Näemme kristinuskoon liittyviä teemoja, Raamatun, papin, kirkon ja niin edelleen. Valitettavasti esiintuleva sanoma vaikuttaa kuitenkin olevan klassinen “kristityt ovat seksuaalisesti sulkeutuneita ja tarvitsevat vapautusta”. Yksi viesteistä on “syntiä ei ole, se on pelkkä kirkon keksintö”. Ne jotka puhuvat syntiä vastaan, näytetään negatiivisessa valossa. Elokuva ei siis ole viestiltään uskovalle ihmiselle sopiva. Harmi.

Elokuva-arvostelu: Good Sam (2019)

Good Sam -elokuva kertoo uutiskanavan toimittajasta, joka alkaa tutkimaan mystisiä nimettömiä rahalahjoituksia. Se ei ole varsinaisesti kristitty elokuva, mutta sopii sisältönsä puolesta silti hyvin uskovalle ihmiselle. Siinä ei siis ole kiroamista, väkivaltaa, epäjumalia, okkultismia tai seksuaalista sisältöä (muutamaa suudelmaa lukuunottamatta).

Elokuvan käsikirjoitus on toimiva ja onnistuu yllättämäänkin muutaman kerran. Kerronta soljuu hyvin ja mielenkiinto pysyy yllä, vaikka mitään erityisen jännittävää tai suuria tunteita herättävää ei olekaan luvassa.

Elokuva: Polycarp (2015)

Polycarp (2015) kertoo kuuluisasta varhaiskristitystä Polycarpista, jonka kerrotaan olleen itse Johanneksen opetuslapsi. Siinä kuvataan Smyrnan kristittyjä vainojen keskellä, mikä tuntuu aina olevan ajankohtainenkin aihe. Keisaria pitäisi kumartaa Jumalana.

Ilmeisen pienestä budjetistaan huolimatta se onnistuu näyttämään yllättävän autenttiselta. Tarkkasilmäisen saattaa olla mahdollista bongata paikoitellen CG-elementtejä, mutta kokonaisuvaikutelma pysyy uskottavana. Teknisesti elokuva on kaikin puolin kelpo suoritus.

Elokuvassa on muutama tunteisiin vetoava kohtaus, mutta vähän ohueksi se jää lopulta. Ihan kelpo elokuva kristityn näkökulmasta silti ja se auttaa hahmottamaan Polycarpin tilannetta ja olosuhteita paremmin.

Elokuva: Amazing Love: The Story of Hosea (2012)

Christian Movies -Youtube-kanava on osoittautunut hyväksi kristillisen viihteen lähteeksi. Kanavan täyspitkien elokuvien soittolistassa on jopa 115 elokuvaa. Lisäksi kanavalla on lukuisia sarjoja ja muuta lyhyempää sisältöä.

Viimeisin kanavalla katsomani elokuva Amazing Love: The Story of Hosea (2012) kertoo nimensä mukaisesti Vanhan Testamentin profeetta Hoosean tarinan. Rinnalle on tuotu myös nykyaikaan sijoittuva tarina kristittyjen nuorisoleiristä.

Elokuvan näyttelijätyö ei aluksi vakuuta, mutta se paranee elokuvan edetessä. Hoosean tarina on kuvitettu uskottavasti ja sen viesti ja sanoma tuodaan esiin selkeästi ja ymmärrettävästi. Hoosean kokemukset avaavat ihmissydäntä ymmärtämään miltä epäjumalien puoleen kääntyvä Jumalan kansa on tuntunut Jumalasta.

Elokuvassa on omat heikkoutensa kuten kristittyihin elokuviin helposti hiipivä pienimuotoinen kliseisyys, joka vaivaa paikoitellen lähinnä nykyaikaan sijoittuvissa osuuksissa. Näistä heikkouksista huolimatta elokuvan ydin on niin vahva, että se onnistuu koskettamaan.

Elokuva: The Perfect Race (2019)

Joskus on mukavaa katsoa elokuva, joka on vaaraton. The Perfect Race elokuvassa ei ole räjähdyksiä, väkivaltaa, huutamista eikä suurta draamaakaan. Budjetti on luultavasti ollut varsin pieni ja aihekin on pieni, college-tason juoksukilpailun voittaminen. Elokuvan konfliktit ovat hyvin pieniä, mutta niissä on silti tarpeeksi mielenkiinnon säilyttämiseen. Henkilöhahmot ovat hyvin käyttäytyviä ja kauniisti puhuvia kristittyjä. Uskovalle sopivia roolimalleja siis. Näyttelijätyöstä ei löydy juuri moittimista. Kristinuskon sanomaa tuodaan esiin monessa kohdassa vaikka juokseminen onkin pääasia. Joskus se voi vaikuttaa aavistuksen päälleliimatulta, mutta yllättävän vähän niin. Kristityt ovat tulleet taitavammiksi elokuvantekijöiksi. Se on tärkeää kulttuurisodassa pärjäämiseksi. The Perfect Race on katsottavissa ilmaiseksi Youtubessa: https://www.youtube.com/watch?v=nv97RBG9LJc

TV-Sarja: The Chosen (2020-)

The Chosen on Jeesuksen elämästä kertova tuore televisiosarja. Sarjan kerronta tavoittaa jotain sellaista mihin harva sarja yltää -jaksoja tekee samaan aikaan mieli vaalia ja ahmia. Sen suurimpia vahvuuksia on Jeesuksen aikana eläneiden ihmisten arkisen elämän ja tilanteiden kuvaaminen, joita Jeesuksen ilmestyminen sitten jollain tavalla koskettaa. Sarjan maailma on kiehtova sekoitus vallassa olevia roomalaisia, korkea-arvoisia fariseuksia sekä tavallisia ihmisiä. Sarja vaikuttaa olevan hyvin uskollinen Raamatun teksteille, vaikka ne asiat ja tilanteet joita Raamatussa ei mainita on tietysti täytynyt keksiä. Näyttelijätyö on erinomaista. Jeesuksen näytteleminen on varmasti yksi vaikeimmista mahdollisista töistä kenelle tahansa näyttelijälle Jeesuksen täydellisyydestä johtuen. Jonathan Roumie on kuitenkin roolissaan erinomainen tuoden siihen mukavalla tavalla pientä pilkettä silmäkulmaan. Myös Nikodeemus ja Pietari ovat loistavia hahmoja sarjassa. Toivotaan että tämä sarja saa jatkoa vielä monen tuotantokauden verran. Materiaalia ainakin riittää, sen verran vähän sarja etenee evankeliumien kertomuksissa yhden jakson aikana. Kiirehtimisen sijaan sarjassa keskitytään luomaan tunnelmaa ja kuvittamaan tilanteita perinpohjaisesti, mikä toimii mielestäni loistavasti.

Elokuva: Noah (2014)

Uskovan näkökulmasta on aina kiinnostavaa kuin Raamatun henkilöistä tehdään elokuvia tai sarjoja. Nooasta ja vedenpaisumuksesta kertova Noah tekee kuitenkin jo alkumetreillä agendansa selväksi. Elokuvan tarkoitus on saarnata meille. Nooasta on tehty environmentalisti ja kasvissyöjä. Tarinaan on ympätty täysin absurdeja elementtejä, kuten puu-hirviöitä, taikuutta ja pahoja teollisuus-moguleita. Elokuvassa pahin mahdollinen asia on “men” eli ihmiset, mutta erityisesti juuri miehet, joita päähenkilöiden on pakoiltava. Näitä miehiä Nooa myös tappaa surutta, mutta eläimiä kohtaan hän kokee sympatiaa. Niin ja Jumala-sanaa ei tietenkään voida käyttää. Koko elokuvan ajan käytetään vain termiä “Creator”. Uskovalle tämä elokuva ei mielestäni tarjoa mitään. Jättäisin väliin.